Hva er proteinpulver og hvorfor skal du bruke proteinpulver?

Hva er proteinpulver og hvorfor skal du bruke proteinpulver?

Proteinpulver er et kosttilskudd og populært blandt idrettsuttøvere for å øke muskelmasse. Du har sikkert hørt at protein er kroppens byggestener, og det stemmer veldig godt. Uten protein er det vanskelig å vedlikeholde- og øke muskelmassen. Men heldigvis finner vi protein i mange av matvarene vi daglig spiser. Likevel er det enkelte som trenger en større dose protein daglig og spesielt gjelder dette de som aktivt trener og ønsker å få en større muskelmasse.

Hva er proteinpulver?

Proteinpulveret er utvunnet av soya, egg eller melk og det er melk som er den vanligste kilden til proteinpulver. Proteinpulver brukes ikke at kun de som ønsker å øke muskelmassen men er også populært blandt de som ønsker å gå ned i vekt slik at man ikke risikerer å miste mye muskelmasse med vekttapet.

Du har kanskje sett på helsestudioet at det er noen som trener daglig men aldri blir større eller sterkere? Problemet kan godt være proteinmangel der musklene i stedenfor å bygges opp heller brytes ned grunnet mangel på protein.

I Norge er proteinpulver det vanligste kosttilskuddet blandt idrettsutøvere selv om det også er mange som ser skeptisk på bruken av dette.
Det mest brukte proteinpulverer er whey-protein, eller myseprotein. Melk består ved siden av vann hovedsakelig av melkesukker,fett og protein. Proteinet i melken deler vi i to hovedgrupper: myseprotein og kaseinat. Melkeproteinet har ca 20 prosent myseprotein og 80% kaseinfraksjon. De to proteintypene: myse (whey) og kasein har forskjellig aminosyresammensetning og forskjellig løslighet og derved forskjellige egenskaper ved inntak.  Myseproteinets sammensetning av aminosyrer ligger nærmere morsmelk og regnes normalt å ha større næringsverdi. Kaseinet har imidlertid andre egenskaper som bl.a senere absorbsjon, noe som kan gjøre det gunstig å innta før leggetid.

Idrettsutøvere og kroppsbyggere har begynt å bruke proteinpulver som et supplement de tar etter trening for å øke utvinningen og stimulere dannelsen av nye muskler. Musklene våre er laget av protein og prosessen der nye muskler dannes heter muskelproteinsyntesen. For å øke muskelmasse kreves det at muskelen stimuleres ved f.eks trening, og at den så har tilgang til aminosyrer som er komponenter av protein. Derfor er det også mange som tar proteinpulver raskt etter trening for å nettopp oppnå den effekt at musklene får de beste forutsetninger for å vokse.

Hvor mye proteinpulver trenger du for å oppnå denne effekten? Det skal ikke så mye til for å stimulere proteinsyntesen. 30 gram pulver er det som skal til og det er veldig praktisk å ha i en shaker som du tar raskt etter at du er ferdig med treningsøkten. Større doser enn 30 gram har ikke vist seg å ha noen større effekt på stimuleringen av proteinsyntesen men det kan kanskje første til at den varer noe lenger.

Det finnes mange ulike merker at proteinpulver men vi anbefaler at du er kjøper dette hos en større leverandør som er kjent for god kvalitet. Hos Proteinfabrikken får du nettopp dette, kvalitet til en god pris sammenlignet med annet proteinpulver fra andre leverandører.

Til slutt kan man oppsummere med at proteinpulver er en enkel men svært effektiv måte å øke muskelmassen, forbedre utholdenhet og forbedre resultatene av treningen din.